Foto: uit open bronnen
Veel populaire producten kun je beter niet in de koelkast bewaren, omdat ze dan kunnen bederven
We zijn eraan gewend dat de koelkast de beste plaats is om voedsel te bewaren, maar dit is niet altijd waar. Onwetendheid over de regels voor het bewaren van voedsel kan niet alleen hun smaak bederven, maar ook leiden tot hun bederf, schrijft TSN.ua.
We geven een lijst van producten die niet in de koelkast bewaard kunnen worden.
Conserven, jam en confituur
Een verscheidenheid aan jam en ander ingeblikt voedsel kan jarenlang vers en veilig blijven als het gewoon op de plank staat. Ze in de koelkast bewaren is niet duurzaam, omdat ze voedsel verdringen dat echt gekoeld moet worden.
Wees je echter bewust van uitzonderingen, zoals “jam” koud gekookte theeroosjes. Als je het blikvoedsel al hebt geopend, moet je de restjes overgieten in een schoon luchtdicht bakje (glas of keramiek), in de koelkast zetten en binnen 24 uur opeten.
Brood en andere producten
Door de kou en het vocht worden broodjes en brood in de koelkast sneller oudbakken dan wanneer ze op kamertemperatuur worden bewaard.
Daarom kun je bakkerijproducten het beste gewoon in de keuken bewaren, maar dan in een zak of in een broodtrommel. Als je plotseling veel van dit product hebt gekocht, kun je het in de vriezer bewaren. En ontdooi een kleine hoeveelheid voor consumptie.
Granen en graanproducten
Granen en graanproducten (bijv. boekweit, havermout, rijst) mogen niet in de koelkast. Ze absorberen dan snel vocht, worden zompig en kunnen vooral zacht worden of zelfs gaan schimmelen.
Ze moeten in een keukenkastje worden bewaard. De beste plaats is in speciale containers van glas of keramiek. Als je geen bak hebt, kun je ze in een gewone papieren zak bewaren.
Chocolade
Als je chocolade in de koelkast bewaart, kan er uiteindelijk een wit laagje ontstaan. Dit komt doordat het vet (cacaoboter) of de suiker in de chocolade naar het oppervlak van de reep komt door plotselinge veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Het is veilig om zulke chocolade te eten, maar hij zal niet meer zo lekker smaken.
Om de beste smaak te behouden, bewaar je chocolade op kamertemperatuur. De enige uitzondering is op de heetste zomerdagen. Als de intense hitte de chocolade zacht en onaangenaam maakt, kunt u hem in de koelkast zetten, maar alleen voor korte tijd – niet langer dan een dag of twee.
Honing
Honing kristalliseert snel in de koelkast en verliest zijn voordelen. Je moet het op kamertemperatuur bewaren. Het is goed om te onthouden dat honing zelfs bij warm weer niet bederft.
Koffie en specerijen
Zet specerijen niet in de koelkast, want ze verliezen hun smaak en textuur door overmatige vochtigheid. Bovendien kunnen de sterke geuren van verschillende specerijen zich met elkaar “vermengen” en zelfs overgaan op ander rondslingerend voedsel.
Om je specerijen langer smaakvol te houden, kun je ze het beste bewaren in goed afgesloten potjes of zakjes bij normale kamertemperatuur, iets verder weg van direct licht.
Hetzelfde geldt voor koffie. Koffiebonen hebben een sterke geur, maar ze absorberen alle omringende aroma’s als een spons. Als je koffie in de koelkast zet, zal het heel snel gaan ruiken naar groenten, vis of wat er dan ook in zit.
Om deze “smaakvermenging” te voorkomen, bewaar je je koffie in een luchtdichte verpakking en bewaar je het in een gewoon keukenkastje.
Olijfolie
Als je olijfolie in de koelkast bewaart, moet je het er meteen uithalen. Als je olijfolie in de koelkast bewaart, moet je het er meteen uithalen.
Olijfolie moet zo ver mogelijk van direct zonlicht worden bewaard, de beste optie is een glazen fles die in een keukenkastje staat.
Uien en knoflook
Langdurige opslag van uien en knoflook vereist een droge omgeving en vrije toegang tot lucht (goede ventilatie). Deze omstandigheden zijn niet aanwezig in de koelruimte, die meestal een hoge vochtigheidsgraad heeft en slecht circuleert.
Als ongepelde uien in de kou blijven liggen, zullen ze door het vocht snel zacht worden, gaan rotten of schimmelen. Knoflook kan uitlopen door overtollig vocht.
Beide wortelgroenten hebben een zeer uitgesproken smaak die gemakkelijk wordt geabsorbeerd door andere voedingsmiddelen (zoals boter, melk of sommige groenten), waardoor hun smaak wordt bedorven.
Uien en knoflook moet je bewaren op een droge, koele, goed geventileerde plek (bijvoorbeeld een voorraadkast), maar niet in plastic zakken.
Als je al een ui hebt gesneden of een paar teentjes knoflook hebt gepeld en ze nog niet volledig hebt gebruikt, dan is het echt de moeite waard om ze in een luchtdichte bak of zak in de koelkast te zetten, en je moet deze restjes binnen twee tot drie dagen gebruiken.
Aardappelen, wortelen, rode bieten
De koelkast is de vijand van de aardappel. Bij lage temperaturen wordt het zetmeel in deze groente snel omgezet in suiker. Hierdoor krijgen aardappelen een onaangename zoete smaak, worden ze zacht en verliezen ze hun culinaire kwaliteiten. Je kunt ze het beste bewaren in een koele, droge en goed geventileerde ruimte, zoals een kelder of speciale kratten.
Wortelen en bieten houden ook niet van de koelkast. Ze worden verwelkt en slap en verliezen snel hun knapperige textuur. Bovendien kan overtollig vocht schimmelvorming veroorzaken.
Net als aardappelen moeten wortelen en rode bieten op een koele, droge plek worden bewaard en in open of goed geventileerde bakken om luchtcirculatie mogelijk te maken.
Tomaten, komkommers en andere waterhoudende groenten
Deze groenten verliezen snel hun smaak in de koelkast en kunnen eerder rotten dan bij kamertemperatuur.
Je kunt ze het beste in een mand (of andere bak) in de keuken bewaren, of beter nog, koop precies zoveel als je nodig hebt.
Pompoen, courgette, courgette, patisson, courgette
Al deze groenten hebben geen lage temperaturen nodig om te bewaren. Ze worden zacht in de koelkast en kunnen gaan schimmelen. De beste plek om ze te bewaren is in een voorraadkast of kelder.
Als je je pompoen toch snijdt, moet je hem niet langer dan drie of vier dagen in de koelkast leggen.
Exotische vruchten die van hitte houden
Gele bananen kun je beter niet in de koelkast leggen, want dan worden ze snel zwart. Als je groene bananen hebt gekocht, moeten ze op een warme plek rijpen (ongeveer +15…+20°C).
Als de bananen overrijp zijn, moet je ze pellen en invriezen. Ze mogen niet meer gegeten worden, maar kunnen gebruikt worden om te bakken. Ander warmteminnend fruit (abrikozen, mango’s, perziken, kiwi’s) kun je beter niet te lang koud bewaren.
Avocado’s kunnen alleen in de koelkast als ze rijp zijn, en onrijpe avocado’s moeten op kamertemperatuur rijpen, anders blijven ze hard en onsmakelijk.
Citrusvruchten
Citroenen, sinaasappels, mandarijnen zullen sneller rotten in de kou dan in de hitte. Bovendien hebben deze vruchten een sterke smaak en kunnen ze geuren uit de omgeving absorberen.
