Foto: uit open bronnen
Voedingsdeskundigen hebben in detail uiteengezet hoe regelmatige consumptie van feta je lichaam beïnvloedt
Feta is niet weg te denken uit de mediterrane keuken. En dat is logisch: feta komt uit Griekenland, een mediterraan land. Bovendien is het gewoon heerlijk. “Mensen houden van feta vanwege de hartige, zoute smaak en de romige textuur die gerechten een lichte toets geeft,” legt cardioloog-diëtist en gecertificeerd diabetesconsulent Michelle Rutenstein uit.
Als we het hebben over mediterrane voeding, verwijzen we vaak naar een dieet dat voorrang geeft aan magere eiwitten en hele plantaardige voedingsmiddelen. Dit type dieet is gekoppeld aan een groot aantal voordelen, waaronder gewichtsbeheersing, hartgezondheid en een lang leven, schrijft Parade.
Maar verdient feta een plaats in het mediterrane dieet of een ander gezond eetplan? Wat gebeurt er als je deze kaas elke dag eet? Gediplomeerde voedingsdeskundigen hebben de voor- en nadelen van het regelmatig eten van feta op een rijtje gezet, en hoe je er een gezond onderdeel van je dieet van kunt maken.
Wat is de voedingswaarde van feta?
Julia Zumpano, een gediplomeerd diëtiste in de Cleveland Clinic, noemt feta een “voedsel met een hoge nutriëntendichtheid”.
“Feta is een goede bron van calcium, vitamine B12, selenium en fosfor. Allemaal essentieel voor gezonde botten, energieproductie en celfunctie,” merkt ze op.
Een kopje (ongeveer 150 g) verkruimelde feta bevat:
- Calorieën: 398
- Vetten: 32,2 g
- Verzadigde vetten: 20 g
- Natrium (zout): 1710 mg.
- Koolhydraten: 5,8 г
- Vezels: 0 g
- Suiker: 0 g
- Eiwit: 21,3 g
- Calcium: 740 mg
- Fosfor: 506 mg
- Vitamine B12: 2,54 mcg
Wat zou er gebeuren als ik elke dag feta zou eten?
Een klein stukje verkruimelde feta ziet er bescheiden uit. Voedingsdeskundigen zeggen echter dat zelfs één portie het lichaam van veel voedingsstoffen voorziet. Feta heeft echter ook nadelen, dus het is niet voor iedereen geschikt.
Je verbruikt verrassend weinig vet (relatief)
Zumpano merkt op dat feta wordt beschouwd als een kaas met minder vet en calorieën. Een ons (ongeveer 28 gram) feta bevat 75 calorieën, 6,1 gram totaal vet en 3,77 gram “hartonvriendelijk” verzadigd vet.
Ter vergelijking, een ons cheddar (een andere populaire slakaas) bevat 120 calorieën en 10 gram vet (waarvan ongeveer 6 gram verzadigd). Een lager vet- en caloriegehalte kan helpen bij gewichtsverlies en cholesterolbeheersing.
Je komt dichter bij je eiwitdoelen
Je eiwitten in de gaten houden? Je bent zeker niet de enige. Feta is een manier om dichter bij je individuele hoeveelheid eiwitten te komen, die varieert per leeftijd, activiteit en gezondheid, maar voor iedereen belangrijk is.
“Feta biedt een stabiel, betrouwbaar eiwit dat helpt bij spierherstel en eetlustcontrole gedurende de dag,” zegt Dr. Chris Mohr, fitness- en voedingsconsulent. Een kopje feta geeft je ongeveer 20,3 gram eiwit – ongeveer de hoeveelheid die experts aanraden om bij elke maaltijd te eten.
Je botten worden sterker
Een gezond bottenstelsel is van vitaal belang, vooral als we ouder worden, wanneer het risico op vallen, breuken en osteoporose toeneemt door verlies van botdichtheid. Rutenstein vertelt dat feta twee belangrijke elementen voor botten bevat: calcium en fosfor.
Een belangrijke opmerking over fosfor: een tekort eraan is slecht voor de botten, maar een overdaad is ook gevaarlijk. Voor volwassenen boven de 19 is de algemene aanbeveling 700 mg per dag. Een kopje feta bevat ongeveer 500 mg.
Je verhoogt je vitamine B12 inname
“De vitaminen in feta, vooral B12, helpen bij het behouden van energieniveaus en gezonde rode bloedcellen,” zegt Dr. Mohr. Rode bloedcellen vervoeren voedingsstoffen door het lichaam.
Daarnaast suggereren recente onderzoeken, waaronder het onderzoek uit 2025, dat vitamine B12 de gezondheid van de hersenen ondersteunt door de geest scherp en geconcentreerd te houden.
Je kunt ontstekingsremmende effecten ervaren
Mensen met lactosegevoeligheid kunnen feta beter verdragen dan andere zuivelproducten.
“Feta kan ontstekingsremmend werken, vooral als het gemaakt is van geiten- of schapenmelk, omdat het type A2 caseïne bevat, in tegenstelling tot de A1 caseïne in koemelkse kaas,” legt Zumpano uit.
A2 eiwit is makkelijker te verteren, wat de kans op een ontstekingsreactie kan verminderen.
Of te maken krijgen met spijsverteringsproblemen en allergieën
Helaas accepteert niet elke maag feta. Hoewel feta over het algemeen lichter verteerbaar is dan veel koemelkkazen, bevat het nog steeds lactose, zij het in kleinere hoeveelheden, benadrukt voedingsdeskundige Kathleen Benson.
Mensen met lactose-intolerantie kunnen gastro-intestinale symptomen opmerken als ze het dagelijks eten. Zumpano voegt eraan toe dat mensen met een melkallergie een allergische reactie kunnen krijgen.
Eten wordt leuker
Eten gaat niet alleen over vitaminen en mineralen. Smaak is ook belangrijk. Omdat feta erg smaakvol is, kan zelfs een bescheiden hoeveelheid gerechten smakelijker maken, wat vaak leidt tot een evenwichtiger dieet.
Dr. Mohr is het daarmee eens: “Mensen voelen zich aangetrokken tot feta omdat het een zout accent toevoegt zonder zwaar aan te voelen. Het heeft een zuivere, hartige smaak die vet voedsel ‘verdunt’ en het gerecht verrijkt.”
Het kan je vervelen
Aan de andere kant kan het dagelijks eten van feta gaan vervelen. “Dagelijks feta eten kan leiden tot ‘smaakmoeheid’, gewoon omdat het een erg sterke, zoute kaas is,” geeft Benson toe.
Je consumeert misschien te veel zout
Feta smaakt niet alleen zout. Het bevat ook veel natrium. “Elke ons (28 gram) feta bevat ongeveer 300 mg natrium, wat snel kan oplopen en kan bijdragen aan een hoge bloeddruk als het te veel wordt geconsumeerd,” waarschuwt Benson.
De American Heart Association raadt aan om de zoutinname te beperken tot 2300 mg per dag (en idealiter 1500 mg).
Je eet misschien te veel vet
Feta mag dan minder vet zijn dan veel andere kazen, maar het heeft nog steeds genoeg vet om op je porties te letten.
“Een ons (28 gram) feta bevat ook ongeveer 4 gram verzadigd vet, wat je cholesterolgehalte kan verhogen als je je dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet overschrijdt,” zegt Rutenstein.
Heeft feta ontstekingsremmende eigenschappen?
Het antwoord is individueel. Benson merkt echter op dat feta voor de meeste mensen geen ontstekingen veroorzaakt. “Onderzoek heeft aangetoond dat zuivelproducten, waaronder gefermenteerde zuivelproducten (zoals feta, yoghurt en kefir), biomarkers van chronische systemische ontstekingen niet verhogen en dat veel zuivelproducten zelfs geassocieerd kunnen worden met minder ontstekingen,” zegt ze.
De belangrijkste uitzondering zijn mensen met een melkeiwitallergie. Voor alle anderen is een matige consumptie van zuivelproducten over het algemeen neutraal of gunstig.
Hoe feta met gezondheidsvoordelen te eten: tips van voedingsdeskundigen
- Let op de grootte van je porties. Benson zegt dat een goede dagelijkse portie feta ongeveer 1 ons (28-30 gram) is. Deze hoeveelheid voegt smaak en voedingsstoffen toe zonder natrium of calorieën te overschatten.
- Eet als onderdeel van een uitgebalanceerde maaltijd. Geen enkel voedingsmiddel alleen zal je gezondheid vernietigen of opbouwen. Feta combineren met veel groenten, volkorenproducten, magere eiwitten en gezonde vetten helpt om het onderdeel te maken van een gezond dieet.
- Zoek naar darmgezonde varianten. Het kiezen van feta met actieve culturen levert geconjugeerd linolzuur, dat ontstekingsremmende effecten en darmgezondheid kan ondersteunen.
