Door olijfolie aan dit product toe te voegen wordt het gezonder

Foto: uit openbare bronnen

Gezonde vetten helpen het lichaam om vetoplosbare vitaminen uit bladgroenten beter te absorberen en verzachten hun textuur.

Olijfolie toevoegen aan boerenkool maakt het gerecht niet alleen lekkerder, maar ook gezonder. De gezonde vetten helpen het lichaam om de vetoplosbare vitaminen uit de bladgroenten beter op te nemen en verzachten hun textuur, waardoor de groente makkelijker te verteren is. Dit meldt de website Verywell health.

Wat is het voordeel van het toevoegen van olijfolie aan boerenkool?

Boerenkool wordt vaak een superfood genoemd omdat het veel vitamine A, C en K bevat.

Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Food Nutrition bleek dat het eten van boerenkool met olijfolie het lichaam helpt om meer voedingsstoffen uit de bladgroenten op te nemen. Het verbetert ook de opname van carotenoïden, antioxidanten die het lichaam kunnen beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress.

De belangrijkste voedingsstoffen in boerenkool, vooral carotenoïden, zijn vetoplosbaar. Dit betekent dat ze niet goed oplossen in het waterige milieu van het maagdarmkanaal wanneer boerenkool alleen wordt geconsumeerd, waardoor de hoeveelheid die het lichaam kan absorberen sterk wordt beperkt.

Een eenvoudige manier om deze voordelen te krijgen is om boerenkool te combineren met een dressing of saus op basis van boter. Eenmaal afgebroken in de darm, vormt het structuren die helpen bij het oplossen en transporteren van carotenoïden door het darmslijmvlies, waardoor de absorptie verbetert.

Hoeveel olie moet worden gebruikt

Een of twee eetlepels olie is meestal genoeg. Probeer een paar handen boerenkool met deze hoeveelheid olijfolie te pureren. Deze methode helpt de vezels van de boerenkool af te breken, waardoor het makkelijker verteerbaar en smakelijker wordt.

Over het algemeen worden de meeste vetoplosbare voedingsstoffen beter opgenomen als ze gecombineerd worden met een kleine hoeveelheid voedingsvet.

Vitamine A, D, E en K zijn vetoplosbaar. Lycopeen, een vetoplosbare antioxidant die voorkomt in tomaten en rode paprika’s, is ook heilzaam in combinatie met olijfolie.

Zelfs als je geen olie wilt gebruiken, kun je nog steeds veel vitaminen, mineralen en vezels uit boerenkool halen zonder olie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks gebruik