Foto: uit openbare bronnen
Oude gewoontes zijn moeilijk te veranderen – en sommige staan echt champagnegenot in de weg
Bron:
Haal het meeste uit mousserende wijn door de meest voorkomende fouten te vermijden. Food&Wine vertelt erover.
Oude gewoontes zijn moeilijk te veranderen – en sommige staan in de weg om echt van champagne te genieten. Als je de volgende keer een feestelijke fles koopt, zorg er dan voor dat je er het beste uit haalt door de meest voorkomende fouten te vermijden die door wijnexperts worden genoemd.
Te koude champagne serveren
“Ik doe champagne niet meteen in een ijsemmer,” zegt Catherine Coker, directeur van Esters Wine Shop & Bar, een van de beste wijnbars in Zuid-Californië. – Ik open de champagne graag koud en laat hem dan op tafel staan zodat hij geleidelijk op keldertemperatuur komt – rond de 13°C. Dan komen alle nuances en smaken naar boven.”
Ze adviseert om de champagne te openen bij ongeveer 7°C, en wanneer hij opwarmt tot meer dan 13°C – terug te zetten in de koelkast. Matteo Lunelli, voorzitter en CEO van het wijnhuis Ferrari Trento, raadt aan om de fles op een koele, donkere plaats te bewaren en ’s avonds voor het serveren te koelen tot 6-7°C. Het is belangrijk om champagne niet te lang in de koelkast te bewaren, anders kan de kurk uitdrogen en zal de wijn sneller oxideren en de smaken van andere voedingsmiddelen absorberen.
Onjuiste opening
Champagne openen op de “hero” manier is spectaculair maar gevaarlijk. “Ik open hem nooit op die manier en geen enkele sommelier doet dat,” zegt Coker. Ze adviseert om de fles in een hoek van 45° te houden, voorzichtig een servet tussen je vinger en de kurk te leggen en de fles langzaam te draaien om de opening te controleren.
Het glas kantelen
Hier verschillen de meningen van experts. Ferrari Trento adviseert het glas schuin te houden, zoals de meeste mensen doen, om de hoeveelheid schuim te verminderen. Coker daarentegen is ervan overtuigd dat champagne het best wordt geschonken in een glas dat op tafel staat. Als je een flute (champagneglas) gebruikt, richt je de vloeistof best naar de zijkanten zodat de bubbels gelijkmatig worden verdeeld en het inschenken niet wordt onderbroken.
Glazen die overlopen
Ferrari Trento adviseert om ongeveer 10 ml in te schenken (minder dan een half glas), en Coker onderschrijft dit advies. “Op die manier blijft de champagne koud en kun je opnieuw uitschenken,” legt ze uit. Als je het langzaam opdrinkt, wordt de onderste laag warmer en wordt de smaak ongelijkmatiger. Het is beter om vaker bij te schenken.
Serveren in fluitglazen
De meeste experts adviseren om een fluit te vermijden voor het proeven van champagne. De smalle bovenkant van het glas beperkt de smaak en vermindert de smaakdiepte. Matteo Lunelli raadt aan om grote tulpglazen of zelfs wijnglazen te gebruiken voor witte wijn – op deze manier “ademt” de wijn en wordt het bouquet gemaximaliseerd.
Coker bevestigt: “Dit is de enige manier om champagne te waarderen als een echte wijn, niet alleen als een feestelijk drankje. In flut is er te weinig oppervlakte voor luchtcontact en komen veel van de smaken niet naar buiten.” In Italië en Frankrijk wordt mousserende wijn meestal geserveerd in witte wijnglazen om de smaak en het aroma ten volle te ervaren.
De site is niet veilig! Al je gegevens lopen gevaar: wachtwoorden, browsergeschiedenis, persoonlijke foto’s, bankpasjes en andere persoonlijke gegevens worden gebruikt door aanvallers.
