Amandelen zijn een superfood: voedingswetenschappers hebben onthuld wat ze doen voor je hart, huid en hersenen

Foto: uit open bronnen

Het is een klein maar ongelooflijk nuttig product, en een ware schat aan voedingsstoffen

Het is moeilijk om een veelzijdigere noot te vinden dan amandelen. Je kunt er van snoepen, amandelboter, meel, melk en nog veel meer van maken. Maar amandelen zijn goed voor meer dan alleen dat – ze hebben veel voordelen voor de gezondheid.

Dit is een echt supervoedsel dat een plaats verdient in je dagelijkse dieet. Het is qua vetgehalte vergelijkbaar met noten zoals macadamia, maar heeft iets minder koolhydraten. Amandelen zijn een uitstekende bron van plantaardig eiwit en zijn van nature cholesterol- en glutenvrij, dus ze zijn geschikt voor bijna elk dieet of maaltijdplan, schrijft Martha Stewart.

Twee voedingsdeskundigen vertelden de publicatie welke gezondheidsvoordelen je kunt halen uit het eten van amandelen.

Voordelen van amandelen

Van het gezond houden van je hart tot het verbeteren van je huid, hier zijn de belangrijkste voordelen van amandelen:

Gezondheid van het hart

Amandelen zijn rijk aan vetten – en dat is een van hun belangrijkste voordelen. Amandelen bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetten, die bijdragen aan een normaal cholesterolgehalte en een gezond hart, aldus voedingsdeskundige Lauren Manaker. Enkelvoudig onverzadigde vetten helpen LDL – het “slechte” cholesterol – te verlagen en HDL – het “goede” cholesterol – te verhogen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en beroertes afneemt.

Daarnaast zijn amandelen rijk aan antioxidanten zoals vitamine E en flavonoïden, die de celvernieuwing ondersteunen en goed zijn voor het hart.

Gewichtsbeheersing

De eiwitten, vezels en vetten in deze voedzame noten helpen je langer een verzadigd gevoel te hebben, verminderen het verlangen naar snacks en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing, aldus voedingsdeskundige Toby Amidor, voedingsdeskundige en bestsellerauteur.

Ze wijst op een wetenschappelijk onderzoek uit 2025 waarin vooraanstaande experts concludeerden: regelmatige consumptie van amandelen kan helpen bij gewichtsverlies. Specifiek tonen studies aan dat het eten van minstens 50 gram amandelen per dag (ongeveer twee kleine handjes) gewichtsverlies bij sommige mensen bevordert.

Hersenfunctie

Amandelen zijn rijk aan riboflavine en L-carnitine, stoffen die volgens Manaker de gezondheid van de hersenen kunnen ondersteunen en het risico op cognitieve achteruitgang kunnen verminderen. Een onderzoek uit 2024 toonde aan dat oudere volwassenen die meer noten aten (meer dan 11g per dag) significant minder kans hadden op cognitieve achteruitgang.

Darmgezondheid

Het snacken van amandelen kan het microbioom positief beïnvloeden en daardoor de darmgezondheid ondersteunen door het risico op GI-ziekten, waaronder IBS, te verminderen. Een wetenschappelijk onderzoek uit 2025 wees uit: amandelen bevorderen de groei van nuttige bacteriën zoals Roseburia, Ruminococcus, Eubacterium en Lachnospira.

Huid

Amandelen zijn rijk aan vitamine E, een krachtige antioxidant die de huid helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen, merkt Manaker op. Bovendien voeden de gezonde vetten in amandelen de huid, waardoor deze gehydrateerd en soepel blijft.

Studies tonen aan dat het eten van amandelen de gezondheid van de huid kan verbeteren: het vermindert rimpels en egaliseert de huidskleur. Een onderzoek van de University of California in Davis toonde aan dat postmenopauzale vrouwen die twee porties amandelen per dag aten na 24 weken duidelijke verbeteringen vertoonden.

Manaker benadrukt echter: er is meer onderzoek nodig om het langetermijneffect en de toepasbaarheid op andere groepen te beoordelen.

Spierherstel

Manaker merkt ook op: amandelen helpen je sneller te herstellen van een inspanning. Ze haalt een recent onderzoek aan van de San Diego State University en King’s College London: 26 gezonde volwassenen renden 30 minuten lang over een hellend vlak naar beneden, een belasting die microschade aan de spieren veroorzaakt.

Gedurende 8 weken voorafgaand aan de test at de helft van de deelnemers dagelijks 2 ons amandelen, de andere helft at een vergelijkbare calorische portie pretzels.

Na de wedstrijd had de groep die de amandelen at minder spierschade, minder pijn en een beter krachtbehoud vergeleken met de “pretzel” groep.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks gebruik